fbpx

Interesul investitorilor pentru proiecte noi este tot mai vizibil

Andrei Botis, managing partner al NAI Romania, crede in potentialul de dezvoltare a domeniului constructiilor din tara noastra, in conditiile in care piata detine un stoc limitat de proiecte care indeplinesc criteriile recunoscute pe plan international. Compania ofera servicii imobiliare complete, activitatea principala constand in evaluarea de active (imobile, echipamente, active financiare si societati comerciale). Incepand cu anul trecut, NAI Romania asigura si servicii de certificare a cladirilor verzi in sistemele LEED, BREEAM si DGNB.

– In ce fel a afectat criza financiara piata imobiliara din tara noastra si, implicit, sectorul de consultanta de profil? – Sunt de parere ca este tardiv sa discutam despre acest subiect, deoarece perioada de recesiune s-a incheiat. Cu toate ca s-au generat turbulente in lant la nivel global, in prezent piata a ajuns la un grad de stabilitate, iar specialistii in tranzactii imobiliare privesc lucrurile cu mai mult optimism, fapt reflectat si in activitatea propriu-zisa. Profesionalismul, cunoasterea si buna organizare pot confrunta oricand situatiile dificile si, de aceea, multi dintre participantii pietei au rezistat, adaptandu-se conditiilor. Putem aminti aici atat dezvoltatori, investitori, consultanti, cat si constructori, arhitecti, proiectanti etc. Trebuie sa privim partea buna a lucrurilor si sa realizam ca, in urma perioadei de criza financiara, calitatea serviciilor a crescut, constructiile au devenit mai calitative si mai durabile, valoarea proprietatilor a scazut si, nu in ultimul rand, clientii au devenit mai rationali.

– Ce perspective de dezvoltare are domeniul constructiilor si care sunt principalele elemente ce vor defini ascensiunea activitatii de profil? – Constructiile vor face parte intotdeauna din domeniile active ale economiei, mai ales ca tara noastra se afla intr-un proces de tranzitie si continua dezvoltare. De la cladiri simple pana la lucrari specializate (drumuri, poduri, autostrazi, aeroporturi, hidrocentrale etc.), potentialul de dezvoltare este inca foarte ridicat. O tendinta aflata in crestere in ultimii ani si care a ajuns sa devina din ce in ce mai cunoscuta este cea a cladirilor eficiente energetic. In urma studiului realizat de RoGBC, in parteneriat cu NAI Romania – intitulat “Cele mai verzi cladiri din Romania”, am identificat circa 2,2 milioane mp, reprezentand un progres imens daca se are in vedere ca proiectele au fost dezvoltate in perioada 2008-2012. Deci, discutam de aproximativ 25% imobile verzi, din totalul de constructii din ultimii patru ani. Domeniul va continua sa creasca pentru ca proprietarii de cladiri, dezvoltatorii, consultantii si, nu in ultimul rand, beneficiarii au inteles importanta cladirilor verzi, nu numai prin cresterea performantelor energetice, dar si datorita mediului sanatos de lucru. Este un concept care s-a dezvoltat bine in alte tari si care aduce multe beneficii pe termen lung tuturor partilor implicate intr-un proiect. Crearea de produse bancare personalizate finantarilor de proiecte verzi si reglementarea cadrului legislativ pot fi elemente contributoare la expansiunea acestui segment.

Aflǎ mai multe la https://www.agendaconstructiilor.ro/files/actualitatea-interna/nai-romania-interesul-investitorilor-pentru-proiecte-noi-este-tot-mai-vizibil.html

Leave a Comment

Your email address will not be published.

SUNĂ ACUM!